2012. július 29., vasárnap

Stresszkezelési stratégiák a hétköznapokra



Nem fogja kikészíteni a stressz, ha tudja kezelni...



Vajon kötelező, hogy egy stresszkezelési módszer lemerítse a bankszámláját? Míg sok technika komoly tanulási időt és kiadást jelent, érdemes stressz menedzselési repertoárját olyan trükkökkel is kiegészíteni, amelyek semmibe nem kerülnek, vagy alig valamibe...

Ha már annyira összecsaptak feje fölött a hullámok, hogy jószerivel azt sem tudja, mit kell tenni ilyenkor, akkor nem csak ezt a blog bejegyzést lesz érdemes elolvasni. Klikkeljen át a honlapomra (www.stresszdoktor.hu) vagy kérjen személyes konzultációt (30 / 286-2097).


A hatásos időgazdálkodás az egyik módszer a sok közül, amellyel megakadályozhatja, hogy belegebedjen a sok munkába. Ne aggódjon, mindenki képes lehet a stressz kezelésére! Nem kell hozzá se gyermekszoba, se sok pénz. A blog bejegyzésben most 10-nél több olyan egyszerű stressz menedzsment módszert javasolok, ami egy fillérjébe sem kerül.

De, tegyen meg annyit önmagáért, hogy ne csak olvassa, gyakorolja is ezeket!
  1. Csakis olyan emberek vegyék körül, akikkel élvezi az együtt létet és akik támogatják tervei megvalósításában.
  2. Gyakorolja a lazítást, a relaxációt. Ezek 3 egyszerű módjáról (mélylégzés, progresszív relaxáció, vizualizáció) nemsokára írni fogok.
  3. Eddzen rendszeresen. A szisztematikus mozgáshoz nem kell edzőteremben bérletet váltani. Egészsége megőrzése, fittsége javítása szempontjából tökéletesen megfelel a kocogás, biciklizés, kutya futtatás is. Ha csak nem vágyik a csendre, lehetőleg barátaival menjen, ne egyedül.
  4. Éljen színes életet. Ne engedje, hogy bármilyen terület (munka, számítógép, sport, kert, stb.) rabszolgájává legyen. Legyenek pozitív céljai az életben. Az értük hozott „áldozat” már önmagában életöröm. Keresse a kihívásokat. Senki sem érheti el életcéljait, aki megelégszik azzal, hogy mindig a problémái elől menekül.
  5. Alakítson ki egészséges étrendet és megfelelő alvási szokásokat.
  6. Minden nap szánjon lehetőleg 1 órát arra, hogy „csendben visszavonulhasson” önmagába. Nem kell különlegességekre gondolni. Lehet ez a meditációs idő: olvasás, zenehallgatás, kertészkedés, ima, stb. A lényeg, hogy ilyenkor kötelezettségektől mentesen, másoktól szabadon alakítsa úgy az idejét, ahogy önmaga akarja. Vigyázat! – ez nem semmit tevés. Ez a lelki feltankolás vagy lelki szerviz ideje. Arra szolgál, hogy belső békéje és ezzel párhuzamosan testi-lelki teljesítménye minél tovább fennmaradjon.
  7. Vegye körül magát pozitív gondolatokkal. Legyen pozitív önszuggeszció a képernyő kímélője. Gyűjtsön ilyen bölcsességeket egy külön füzetbe. Legyen ezekre emlékeztető kabalája mindig a keze ügyében.
  8. Időről-időre tekintse át rendszeres „kötelezettségeit”. Hátha kiderül némelyikről, hogy nem is kötelező, csak egy berögzött ósdi szokás. 
  9. Tegyen különbséget a „kell” és az „érdemes” között, és válassza minél többször ez utóbbit.
  10. Legyen nyitott az új dolgokra. Próbáljon ki rendszeresen valamit, amit eddig még nem. Ez a nyitottság, szellemi és testi próba új élmények mellett, új barátokat, társakat is hozhat.
  11. Mielőtt a negatív gondolatok (aggodalmak) gúzsba kötnék választásait, beszéljen valakivel, akiben megbízik, akit szeret.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése